Thursday, 23 April 2020

Cheese sauce / cheese




Cheese sauce
By Dieter

2T sunflower oil / 2 Esslöffel Sonnenblumenöl
2T flour / 2 Esslöffel Mehl
1 stock cube / 1 Würfel Gemüsebrühe
water / Wasser
2T nutritional yeast / 2 Esslöffel Hefeflocken
black pepper / schwarzer Pfeffer
mustard / Senf
lime juice / Limettensaft
optional 4 slices cheze / nach Wunsch 4 Scheiben Kese (Simply V Natur)
  1. Heat sunflower oil in a small pot at medium heat
  2. Stir in flour until it is well dissolved
  3. Add stock cube, and pour the water over it (start with 1/2 cup). Stir to mix everything while bringing to a small boil. The sauce will thicken at this point, so add more water to bring it to a creamy texture (not to solid because the other ingredients will further thicken it). 
  4. Stir in the nutritional yeast, and flavour with the salt, pepper, mustard, and lime juice according to your taste. For additional creaminess, melt in 4 slices of cheze.
  1. Erhitze das Sonnenblumenöl in einem kleinem Topf auf mittlerer Hitze. 
  2. Rühr das Mehl unter bis es keine Klumpen mehr gibt. 
  3. Füge die Gemüsebrühe hinzu, und giesse das Wasser darüber (zum Anfang eine halbe Tasse). Alles gut verrühren, und dann zu einem kleinem Simmern bringen. Die Sosse wird dabei verdicken, also füge mehr Wasser hinzu bis die gewünschte Konsistenz erreicht ist (nicht zu fest da die anderen Zutaten es noch etwas weiter verdicken). 
  4. Rühr die Hefeflocken unter, und würze mit dem Salz, Pfeffer, Senf, und Limettensaft je nach persönlichem Geschmack. Für zusätzliche Cremigkeit, schmelze vier Scheiben Kese hinein.

Solid cheese
By Dieter

Ingredients for cheese base / Zutaten für die Käse-Basis:
1/2 cup coconut oil / 1/2 Tasse Kokosnussöl
1 cup water / 1 Tasse Wasser
1.5 teaspoons sunflower lecithin / 1.5 Teelöffel Sonnenblumen-Lecithin
1.5 teaspoons kappa carrageen / 1.5 Teelöffel Kappa-Carragena

Options for flavoring / Optionen für Geschmack:
Pickled ginger juice / Essigwasser von eingelegtem Ingwer: provides acidity + sweetness
Lime juice / Limettensaft: provides acidity
Vinegar / Essig: provides acidity

Miso-paste / Miso-Paste: provides saltiness
stock-cube / Gemüsebrühe: provides saltiness
Salt / Salz: provides saltiness

nutritional yeast / Hefeflocken: provides herbness
mustard / Senf: provides herbness

rice syrup / Reis-Syrup: provides sweetness
sugar / Zucker: provides sweetness

pepper / Pfeffer: provides spiciness
chili powder / Chilipulver: provides spiciness

Note: for flavoring options, see for example recipes at https://www.86eats.com/recipes/category/Cheeses

In a small pot, melt the coconut oil on low heat. Add the water and your mix of spices, and stir in the sunflower lecithin. Mix thoroughly with a whisk. Turn up the heat, and stir in the kappa carrageen. When the mixture starts to boil, turn down the heat. Leave just below boiling point for 5 minutes, stirring constantly. Pour into a glass bowl, let cool, and set in the fridge. 

Das Kokosöl in einem kleinen Topf bei niedriger Hitze schmelzen. Das Wasser und die gewünschten Gewürze hinzufügen, und das Sonnenblumenlecithin einrühren. Mit einem Schneebesen gründlich vermischen. Die Hitze erhöhen, und das Kappa Carrageen komplett einrühren. Wenn die Mischung zu kochen beginnt, die Hitze herunterdrehen. Unter ständigem Rühren 5 Minuten lang knapp unter dem Siedepunkt belassen. In eine Glasschüssel gießen, abkühlen lassen und in den Kühlschrank stellen.



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