Sunday, 31 May 2020

Tortilla chips

By Dieter

1 cup harina de maiz blanco / pre-cooked white corn meal / vorgekochtes Maismehl
1/3 cup vital wheat gluten / Seitan-Pulver
1/2 - 1 cup boiling water / kochendes Wasser
1/2 tea spoon salt / 1/2 Teelöffel Salz
1/2 tea spoon paprika powder / 1/2 Teelöffel Paprikapulver
pinch of chili powder / Prise Chili-Pulver
1 table spoon sunflower oil / 1 Esslöffel Sonnenblumenöl

This amount will make about 10-12 large chips, which fit on a large oven pan. Adjust amount according to hunger.

Mix the corn meal, vital wheat gluten, 1/2 cup of boiling water, and salt with a fork until it is well mixed. Let rest for a minute, and add more water if there is still flour unbound. Pour the sunflower oil on a large oven pan. Take a small ball of the corn mixture, briefly roll between hands, and press onto the pan. Take some of the sunflower oil on your finger tips and spread it flat. Bake at 225C/380F for ~10 minutes until they start to crisp and golden.


Die angegebene Menge macht ca 10-12 grosse Chips, die auf ein grosses Backblech passen. Bei mehr  Hunger die Menge anpassen.

Vermisch das Maismehl und Seitanpulver mit dem kochenden Wasser und Salz, und verrühr mit einer Gabel. Für eine Minute sitzen lassen, und falls noch Mehl ungebunden ist, mehr Wasser hinzufügen. Giess das Sonnenblumenöl in ein Backblech. Nimm eine kleine Menge der Mischung, rolle sie kurz zwischen den Händen, und lege es auf das Backblech. Feuchte die Fingerspitzen mit etwas von dem Sonnenblumenöl vom Backblech, und breite den Chip flach aus. Backe bei 225C/380F für ca 10 Minuten bis sie knusprig und golden werden.


No comments:

Post a Comment