Friday, 17 March 2023

Dacon ("bacon")

based on a great recipe at BBC


- Prepare the marinade in a sealable container (potentially large enough to later store the finished bacon) by mixing together and shaking:
  • 6T soy sauce
  • 1.5t smoked paprika
  • 1.5T maple syrup
  • 1.5T tomato puree
  • 1T olive oil

- Cut two packs of firm tofu (2x 200g) into thin slices

- Spread some of the marinade on a large oven pan, drape the tofu slices next to each other on the marinade, and evenly spread the remaining marinade across the tops of the slices

- Let the marinated tofu rest for 1 hour

- Bake the marinated tofu in the oven at 150C / 300F for 20 mins, turn the slices over, and bake for another 5 minutes. Adjust baking times depending on how thin your slices are and on how crispy you want the bacon to be



- Bereiten Sie die Marinade in einem verschließbaren Behälter vor (möglichst groß genug, um den fertigen bacon später aufzubewahren), durch mischen und schütteln von:
  • 6 T Sojasauce
  • 1,5 t geräucherter Paprika
  • 1,5 T Ahornsirup
  • 1,5 T Tomatenmark
  • 1 Esslöffel Olivenöl
- Zwei Packungen festen Tofu (2x 200g) in dünne Scheiben schneiden

- Ein großes Ofenblech mit einem Teil der Marinade bestreichen, die Tofuscheiben nebeneinander auf der Marinade drapieren, und die restliche Marinade gleichmäßig auf den Oberseiten der Scheiben verteilen

- Den marinierten Tofu 1 Stunde lang ruhen lassen

- Den marinierten Tofu im Ofen bei 150 C / 300 F für 20 Minuten backen, die Scheiben umdrehen und weitere 5 Minuten backen. Die Backzeit anpassen je nachdem wie dünn die Scheiben sind und wie knusprig der bacon sein soll

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